Παρασκευή, 5 Οκτωβρίου 2012

Το πραγματικό κόστος προμήθειας ηλεκτρικού ρεύματος

Τα τελευταία χρόνια οι λογαριασμοί της ΔΕΗ, έχουν γίνει εκπληκτικά περίπλοκοι αναφέροντας ένα σωρό διαφορετικές χρεώσεις.

Συζητώντας με γνωστούς, φίλους και συναδέλφους, διαπιστώσαμε ότι η δομή του λογαριασμού της ΔΕΗ, δημιουργεί μια μεγάλη παρανόηση, για το πόσο κοστίζει κάθε κιλοβατώρα ηλεκτρικού ρεύματος που καταναλώνουμε.

Αποφασίσαμε λοιπόν να εξετάσουμε το πραγματικό κόστος προμήθειας ηλεκτρικού ρεύματος για ένα νοικοκυριό, αλλά και την ιστορική του εξέλιξη τα τελευταία χρόνια, ώστε να αποκτήσουμε μια καλύτερη αίσθηση και να τη μεταφέρουμε με ακρίβεια στους υποψήφιους πελάτες μας.

Αν εξετάσει λοιπόν κανείς προσεκτικά το λογαριασμό της ΔΕΗ, θα διαπιστώσει ότι πέρα από τις χρεώσεις που είναι άσχετες με το ηλεκτρικό ρεύμα, όπως τα δημοτικά τέλη, ο δημοτικός φόρος, το τέλος ακίνητης περιουσίας, το τέλος ΕΡΤ και το πολυσυζητημένο χαράτσι, μόνο για την αξία του ηλεκτρικού ρεύματος, αναφέρονται 9 (!!!) διαφορετικές χρεώσεις:

 • Η χρέωση προμήθειας ρεύματος
 • Η χρέωση για το εθνικό σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας
 • Η χρέωση για το εθνικό δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας
 • Η χρέωση για τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας
 • Το Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ)
 • Οι λοιπές χρεώσεις
 • Το Ειδικό Τέλος 0,5%
 • Ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης
 • Ο Φόρος Προστιθέμενης Αξίας

Για λόγους διαφάνειας, η αναλυτική περιγραφή των χρεώσεων είναι σημαντική. Όμως, η διαδικασία επαλήθευσης της ορθότητας του λογαριασμού είναι ένας πραγματικός εφιάλτης.

Ρωτώντας λοιπόν καθημερινά φίλους και γνωστούς, διαπιστώσαμε ότι οι περισσότεροι θεωρούν ότι το κόστος προμήθειας ηλεκτρικού ρεύματος είναι της τάξης των 7, 8 ή 9 ευρωλεπτών, επειδή στο λογαριασμό της ΔΕΗ, αυτή είναι η τιμή με την οποία πολλαπλασιάζεται το σύνολο των κιλοβατωρών που καταναλώσαμε.

Αυτό όμως που τελικά μετράει, είναι η συνολική αξία που πληρώνουμε για το ηλεκτρικό ρεύμα δια του αριθμού των κιλοβατωρών που καταναλώσαμε.

Αυτό λοιπόν προκύπτει με δυο απλές πράξεις:
 1. Προσθέτουμε την αξία ρεύματος που αναφέρεται στον εκκαθαριστικό λογαριασμό με την αξία ρεύματος που αναφέρεται στο λογαριασμό έναντι
 2. Διαιρούμε το αποτέλεσμα με τις κιλοβατώρες που αναφέρονται ως σύνολο κατανάλωσης στον εκκαθαριστικό λογαριασμό
Το αποτέλεσμα μας δίνει το πραγματικό κόστος προμήθειας ηλεκτρικού ρεύματος. Το αποτέλεσμα είναι τελείως διαφορετικό από αυτό που νομίζαμε μέχρι σήμερα.

Αν επιπλέον τυχαίνει να είστε από τους τυχερούς που καταναλώνουν πάνω από 2.000 κιλοβατώρες ανά τετράμηνο και είστε ενταγμένοι στο οικιακό τιμολόγιο της ΔΕΗ, θα διαπιστώσετε με έκπληξη ότι το πραγματικό κόστος προμήθειας κάθε κιλοβατώρας, σκαρφαλώνει στο ιλιγγιώδες ποσό των 0,20 €.

Κατεβάστε ένα υπόδειγμα υπολογισμού για ένα νοικοκυριό που καταναλώνει σταθερά 2.200 κιλοβατώρες ανά τετράμηνο, το οποίο ετοιμάσαμε ακολουθώντας με ακρίβεια τις υποδείξεις που αναφέρει η ΔΕΗ στην ιστοσελίδα της.

Για να αποκτήσουμε λοπόν μια καλύτερη εικόνα, υπολογίσαμε το κόστος προμήθειας ρεύματος για διάφορες κατηγορίες ετήσιας κατανάλωσης, ξεκινώντας από τις 1.000 και καταλήγοντας στις 10.000 κιλοβατώρες ανά έτος.


Το γράφημα αποκαλύπτει ότι υπάρχουν 2 σημαντικά όρια στις 800 και τις 2.400 κιλοβατώρες ανά τετράμηνο όπου το κόστος αυξάνει δραματικά αγγίζοντας αντίστοιχα τις τιμές 0,16 και 0,20 €/κιλοβατώρα.

Επειδή όμως το συγκεκριμένο γράφημα δείχνει το σημερινό κόστος προμήθειας ηλεκτρικού ρεύματος, ζητήσαμε από το Ευρωπαϊκό Παρατήριο Τιμών www.energy.eu, το μηνιαίο ιστορικό για δυο αντιπροσωπευτικές κατηγορίες οικιακών καταναλώσεων.


Το γράφημα είναι αποκαλυπτικό για την ταχύτητα με την οποία αυξάνεται το μέσο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα μας. Μόνο τα δυο τελευταία χρόνια, η αύξηση για τις καταναλώσεις των 7.500 κιλοβατωρών ετησίως, ήταν της τάξης του 24%.

Αυτό που τελικά μένει ως συμπέρασμα, είναι η όλο και μεγαλύτερη σημασία που αποκτά για ένα νοικοκυριό, η διαρκής προσπάθεια εξοικονόμησης ενέργειας σε όλα τα επίπεδα. Όχι μόνο για λόγους μείωσης των εκπομπών αερίων ρύπων αλλά και για τη συγκράτηση του ετήσιου προϋπολογισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: